Homeopathie bij Hooikoorts

Homeopathie bij Hooikoorts - Alkmaar & Amsterdam

Homeopathie bij Hooikoorts - Alkmaar & Amsterdam

Wat is hooikoorts?

Andere benamingen voor hooikoorts zijn pollinosis of allergische rhinitis. Allergie is een veel voorkomend verschijnsel dat bij kinderen maar ook bij volwassenen kan voorkomen. Wanneer bij kinderen op jonge leeftijd eczeem in combinatie met luchtweginfecties en/of astmatische bronchitis voorkomt is er mogelijk sprake van een atopische constitutie, een aanleg tot het ontwikkelen van allergische klachten. Op latere leeftijd ontstaat dan vaak hooikoorts of astma. Ook andere allergieën zijn mogelijk zoals bijvoorbeeld een voedselallergie of een contactallergie.

De rol van allergenen

Allergische klachten ontstaan door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof (allergeen). Bekende voorbeelden van allergenen zijn boom- of graspollen, maar er zijn meer stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen, zoals huisstofmijt of huidschilfers van bepaalde dieren. In reactie op het in aanraking komen met het allergeen komt het immuunsysteem in actie en ontstaan er klachten als frequent niezen, een loopneus, tranende ogen, benauwdheid, zwelling van slijmvliezen, jeuk of huiduitslag.

Diagnose bij allergie

Een veel toegepaste manier van diagnosticeren is de huidpriktest of krasjestest die door een huisarts of in het ziekenhuis kan worden uitgevoerd. Hierbij worden diverse allergeenhoudende vloeistoffen op de huid aangebracht waarna er krasjes in de huid worden gemaakt om aan te tonen op welke stof een allergische reactie volgt. De diagnose kan ook aan de hand van bloedanalyse worden gesteld.

Behandeling bij allergie

Reguliere behandeling van allergieën bestaat veelal uit symptoombestrijding in de vorm van antihistaminica (remt de werking van histamine) of lokale ontstekingsremmers als corticosteroïden, dit is een chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Nadeel van deze benadering is dat de klachten in de meeste gevallen na het stoppen met de medicatie (of soms al eerder) onverminderd terugkeren.

De natuurlijke benadering

Wie bij een allergie kiest voor een natuurlijke behandelvorm zoals homeopathie hoeft geen chemische medicatie te slikken of te smeren met de daarbij behorende risico’s op nadelige bijwerkingen. Zo is vooral bij langdurig gebruik van corticosteroïden ('hormoonzalf') op de huid een veel voorkomende bijwerking het dunner en zwakker worden (atrofie) van de huid, ook is er dan sprake van een grotere kans op het ontstaan van een huidinfectie. Wanneer eczeem wordt onderdrukt met hormoonzalf reageert het lichaam in veel gevallen met het ontwikkelen van astma.

Klinisch homeopathische benadering

Een mogelijkheid is het voorschrijven van een homeopathisch middel dat is gemaakt van de gepotentiëerde vorm van het allergeen, gesteld dat dit bekend is. Dit wil zeggen dat de stof die de allergische reactie oproept volgens een vaststaand procedé wordt verdund en geschud en vervolgens als homeopathisch middel bereid in de vorm van granules (korreltjes). De huisstofmijt of een specifiek soort boompollen zoals berk, populier of esdoorn wordt als homeopathisch middel bereid en in een bepaalde potentiëring voorgeschreven. Het middel kan ook voorgeschreven worden in een reeks met oplopende potentiëring (30K, 200K, MK, 10MK). Wanneer dit nodig is dan kan deze reeks periodiek herhaald worden.

Constitutioneel homeopathische benadering

Voorkomen is beter dan genezen. Veel mensen kiezen voor homeopathie als behandelvorm bij het verstevigen van de constitutie/algehele gesteldheid over een langere periode in de vorm van periodieke onderhoudsconsulten. Mochten klachten zich toch manifesteren dan kan homeopathie bijdragen aan het op een natuurlijke manier ondersteunen van het doormaken van ziekte.

Orthomoleculaire begeleiding

Zonodig kan de homeopathische behandeling aangevuld worden met orthomoleculaire begeleiding in de vorm van supplementen om eventuele tekorten in het lichaam voor wat betreft vitaminen, mineralen of andere nutriënten aan te vullen.

Meer info? Maak een afspraak bij:

Peter Goosensen

  • Klassiek Homeopaat

  • Registratie NVKH, RBCZ

  • Erkend door zorgverzekeraars

Praktijk Alkmaar

  • Deltastraat 69, 1823 DR ALKMAAR

  • Tel: 06-21606430

  • Mail: homeopaatalkmaar@gmail.com

Praktijk Amsterdam

  • Parlevinker 10, 1034 PX AMSTERDAM

  • Tel: 06-21606430

  • Mail: homeopaat.eszenzz@gmail.com

  • Prima bereikbaarheid, gratis parkeren!

Lees ook artikelen over:

angst in het donker

bedplassen

burn-out

constitutioneel eczeem

depressie

faalangst

griep

hooggevoeligheid

hooikoorts

hoofdpijn

huilbaby’s

menstruatieklachten

migraine

de overgang

prikkelbare darm syndroom

psoriasis

rouwverwerking

slapeloosheid

vaccinatie/homeopathische profylaxe

Homeopaat Alkmaar biedt homeopathische zorg voor Alkmaar en omstreken:

Alkmaar Noord, Koedijk, Sint Pancras, Broek op Langedijk, Noord Scharwoude, Zuid Scharwoude, Bovenkarspel, Heerhugowaard, Waarland, Schagen, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Westfriesland, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Hoogwoud, Ursem, Schermerhorn, Zeevang, Purmerend, Landsmeer, Beemster, Zuidoost Beemster, Heiloo, Limmen, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Egmond, Egmond Binnen, Egmond aan Zee, Egmond aan de Hoef, Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl, Hargen, Callantsoog, Camperduin, Groet.

En voor inwoners van:

Amsterdam, Amsterdam Zuid, Amstelveen, Diemen, Uithoorn, Nieuw Vennep, Aalsmeer, Badhoevedorp, Hoofddorp, Bussum, Naarden, Weesp, Haarlem, Landsmeer, Zaandam, Purmerend, Heemstede, Almere, Hilversum e.v.