Constitutioneel eczeem

Inleiding

Eczeem is een verschijnsel dat bij kinderen maar ook bij volwassenen kan voorkomen. Wanneer kinderen op jonge leeftijd eczeem in combinatie met luchtweginfecties en/of astmatische bronchitis hebben is er mogelijk sprake van een atopische constitutie, een aanleg tot het ontwikkelen van allergische klachten. Op latere leeftijd ontstaat dan vaak hooikoorts of astma.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huiduitslag die gepaard kan gaan met jeuk, roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Naast constitutioneel eczeem zijn er meer soorten eczeem zoals bijvoorbeeld contacteczeem of seborroïsch eczeem.

Wat is constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag bij kinderen, vooral in het gezicht maar ook in de elleboog- en knieholten, op de polsen en de enkels. Het is een hinderlijke klacht die gelukkig niet besmettelijk is. De huid is meestal droog, vaak zie je beschadiging van de huid door krabben. Constitutioneel eczeem gaat samen met een aanleg voor allergie. Vaak zijn er in de familie meer klachten als eczeem, hooikoorts of astma. Constitutioneel eczeem kan al beginnen 3 tot 4 maanden na de geboorte ofschoon het ook daarna nog kan ontstaan.

De klachten bij constitutioneel eczeem kunnen erger worden door vaak wassen met shampoo en/of zeep. Ook transpiratie, weersomstandigheden, ruwe kleding, krabben, stress, verminderde weerstand en stoffen met chemische componenten zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen kunnen een rol spelen.

Bij constitutioneel eczeem is het belangrijk om beschadiging van de huid door krabben zoveel mogelijk te voorkomen. Bij kinderen kunnen de nagels kort gehouden worden, afleiding kan helpen of wantjes aandoen om het krabben tegen te gaan. Verder is het goed om te voorkomen dat de huid uitdroogt, dus niet te vaak baden/douchen en zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim gebruiken. Insmeren van de huid met een vettige crème of zalf na het wassen helpt om uitdroging van de huid tegen te gaan. Sommige huisartsen schrijven corticosteroïd zalf of crème voor. Vooral bij langdurig gebruik hiervan is er risico op een nadelig effect op de huid.

Homeopathie bij eczeem

Wanneer eczeem wordt onderdrukt reageert het lichaam in veel gevallen met het ontwikkelen van astma. Bij eczeem en allergieën kan de gezondheid ondersteund worden met behulp van een homeopathisch middel dat past bij de totale gesteldheid van de mens, we noemen dit ook wel een constitutionele behandeling. Nauwkeurig worden de individuele symptomen in kaart gebracht om het middel te kunnen voorschrijven dat een match heeft met de symptomen van deze mens.

Homeopathie is maatwerk: de kans op een succesvolle behandeling is het grootst bij een voorschrift dat past bij het geheel aan individuele symptomen.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een natuurlijke therapievorm die al meer dan 200 jaar wereldwijd wordt toegepast. Homeopathie is holistisch: lichaam en geest worden als eenheid beschouwd, symptomen op de diverse niveaus wegen mee bij de keuze voor een middel.

Homeopathische middelen worden bereid uit natuurlijke grondstoffen zoals planten, dieren en mineralen. De grondstof wordt verwreven, opgelost, verdund en geschud volgens vaste regels. Een homeopathisch middel wordt ingenomen als vloeistof (druppels) of op korreltjes melksuiker die je kunt laten smelten onder je tong. Ook een snuifdosis is mogelijk.

Voordelen van homeopathie: individuele aanpak, natuurlijke middelen, geen bijwerkingen en gericht op een mild en duurzaam herstel.

Wie geÏnteresseerd is in homeopathie als aanvullende en ondersteunende therapie kan contact opnemen.

  • Peter Goosensen, klassiek homeopaat

  • Registratie NVKH, RBCZ, erkend door zorgverzekeraars

  • Praktijk in Alkmaar, online consulten zijn mogelijk

  • Openingstijden: ma t/m vrij 9:00 - 17:00 uur

  • Prima bereikbaarheid, korte wachtlijst

Voor consultafspraken en/of specifieke informatie is het telefonisch spreekuur:

ma t/m vrij 12:30 - 13:00 uur

Tel. 06-21606430

Email: homeopaatalkmaar@gmail.com

Consulten kunnen ‘live’ in de praktijk in Alkmaar plaatsvinden of online via een veilige en speciaal voor de zorg ontwikkelde internetverbinding. Een online consult op afstand is dus een mogelijkheid voor wie niet in de directe omgeving van de praktijk woont.

Klassiek homeopaat Peter Goosensen houdt spreekuur in Alkmaar. Zijn praktijk biedt uitstekende homeopathische zorg voor inwoners uit: Alkmaar, Sint Pancras, Langedijk, Heerhugowaard, Koedijk, Noord- en Zuid Scharwoude, Oudkarspel, Waarland, Heiloo, Limmen. Castricum, Uitgeest, Heemskerk, IJmuiden, Velsen, Egmond, Bergen, Schoorl, Hargen, Camperduin,Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Schagen, Den Helder, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, West-Friesland, Obdam, Opmeer, Zeevang, Zaanstad, Assendelft, Krommenie, Haarlem.