Slaapproblemen en homeopathie

Homeopathisch behandelen van slaapproblemen - www.homeopaatalkmaar.com

Homeopathisch behandelen van slaapproblemen - www.homeopaatalkmaar.com

In mijn praktijk komt E., meisje, leeftijd 11 maanden. Haar hoofdklacht: onrustig, schrikkerig, slecht inslapen en ook moeite met doorslapen.

E. heeft moeite met inslapen en als ze al slaapt is ze door het geringste geluid weer wakker. Vooral ’s nachts is ze erg onrustig. Als ze ’s nachts huilt wil ze op geen enkele manier getroost worden, ze wil dan überhaupt niet opgepakt worden. Overdag schrikt ze van kleine dingen, mensen die langslopen of een geluid uit de omgeving. Ze kan goed alleen zijn, vindt het fijn om in de box te liggen en rond te kruipen. Ze houdt er niet van om geknuffeld te worden. Opvallend is dat E. het niet pikt dat andere kinderen bij haar in dezelfde ruimte slapen. Als dit toch gebeurt wordt ze boos en gaat ze huilen. Ze slaapt op haar buik.

De moeder beschrijft E. als een doelgericht meisje en ook als een observator. E. kan heel ongeduldig zijn. Ze kijkt om zich heen totdat ze iets ziet waar ze naartoe moet. Eerst zie je haar kijken, op zeker moment onderneemt ze actie en gaat dan net zo lang door totdat het lukt. Ze zoekt uitdagingen, wil telkens een stap verder, ontdekt de wereld om zich heen, er moeten dingen gebeuren. Ze maakt de indruk dat ze graag leert, dingen die je haar voordoet doet ze na. Ze laat er geen gras over groeien, doet dingen gewoon. Dit is ook het beeld dat ik observeer als E. tijdens het consult rondkruipt in de spreekkamer.

De zwangerschap was emotioneel zwaar voor de moeder door hormoonschommelingen t.g.v. een IVF behandeling. Tijdens de zwangerschap was moeder kribbig en chagrijnig door hormonale onbalans, ze zat toen behoorlijk met zichzelf in de knoop. Omdat de zorgtaken in het gezin gewoon doorgingen heeft moeder weinig genoten van de zwangerschap. In de relatie ging het in die periode ook niet lekker, ze kon weinig hebben.

Meteen na de geboorte was E. ontzettend boos en geïrriteerd. Ze heeft toen hard gekrijst. Nog steeds kan ze geïrriteerd zijn. Als ze gefrustreerd raakt wordt ze boos, woedend, veel temperament. Als ze verdrietig is wil ze niet getroost worden. Vanaf de eerste weken tot nu is E. bijna onafgebroken verkouden geweest met helder snot. E. volgt het rijksvaccinatieprogramma, geen reactie op de vaccinaties bekend. Ze heeft een aantal maanden borstvoeding gehad.

Voorkeur voor fruit, warm eten vindt ze niet lekker. Ze is vaak hongerig. Ontlasting gaat goed. Energie is ondanks het slechte doorslapen redelijk. Ze heeft het niet snel koud, vindt het prettig als haar kleertjes uit gaan, trekt zelf haar sokken uit. E. vindt het fijn om buiten te zijn.

Onrust bij baby’s kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld darmkrampjes of doorkomende tandjes. Mij lijkt het waarschijnlijk dat de onrust bij E. komt door vermoeidheid en overprikkeling omdat ze graag alleen is, schrikkerig is en anderen nauwelijks in haar nabijheid verdraagt. Vermoeid is ze bij perioden sowieso omdat ze niet goed slaapt. Begin van doorkomende tandjes zou ook een oorzaak kunnen zijn ofschoon hier op dit moment nog niet veel van te zien is.

Tijdens de zwangerschap had de moeder last van hormonale schommelingen door de IVF behandeling. Ze was in die periode kribbig, chagrijnig en zat met zichzelf in de knoop. Ook de zorg voor haar oudste viel haar toen zwaar. Het zou kunnen dat de situatie van de moeder tijdens de zwangerschap onbedoeld van invloed is geweest op de gesteldheid van E., dat weet ik natuurlijk niet zeker maar ik neem het toch mee als symptoom.

Op basis van de symptomen kom ik tot voorschrift van het voor deze situatie passende homeopathische middel en we maken een vervolgafspraak over 4 weken. Ik verwacht dat vooral de schrikkerigheid en de slaap zullen verbeteren en dat E. zich iets meer zal kunnen openstellen voor mensen om zich heen.

Tweede consult:

Als ze binnenkomen valt meteen op dat E. beter in haar vel zit. Ze heeft een open en heldere blik en maakt meteen goed oogcontact. Ik vind haar in positieve zin veranderd.

Onrust, schrikkerigheid is verminderd. Haar moeder zegt: ze zit nu niet meer zo in haar eigen wereldje, ze is nu veel meer hier. Ook de gevoeligheid voor geluiden is minder geworden, eigenlijk is dit zo goed als weg. Over de hele linie is ze rustiger geworden.

Ofschoon er nu tandjes beginnen door te komen is haar slaap toch duidelijk verbeterd. Een paar keer heeft ze zelfs een hele nacht doorgeslapen. Verder is opvallend dat ze een keer samen met andere kinderen in één ruimte heeft kunnen slapen zonder dat ze boos of geïrriteerd werd.

De verkoudheid lijkt iets minder dan voorheen.

E. kan nog steeds heel goed haar grenzen aangeven. Als haar broertje te dichtbij komt duwt ze hem weg waarbij ze een soort oerkreet slaakt. Ze geeft goed aan wat ze wel en niet wil en is hierin heel beslist maar laat zich ook meer dan voorheen knuffelen en geniet hier zichtbaar van. Verdere beeld: geen bijzonderheden.

Conclusie: goede reactie op het middel. Omdat er een duidelijke en overtuigende verbetering is besluit ik om op dit moment geen middel meer voor te schrijven en geen vervolgconsult af te spreken. Mocht het nodig zijn dan kunnen ze me bellen.

Kies jij ook voor homeopathie? Bel vandaag nog 06-21606430 (ma t/m vrij 9.00 - 17.00 uur) of mail naar

Homeopaat Alkmaar biedt homeopathische zorg voor Alkmaar en omstreken: Alkmaar Noord, Koedijk, Sint Pancras, Broek op Langedijk, Noord Scharwoude, Zuid Scharwoude, Bovenkarspel, Heerhugowaard, Waarland, Schagen, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Westfriesland, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Hoogwoud, Ursem, Schermerhorn, Zeevang, Purmerend, Landsmeer, Beemster, Zuidoost Beemster, Heiloo, Limmen, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Egmond, Egmond Binnen, Egmond aan Zee, Egmond aan de Hoef, Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl, Hargen, Callantsoog, Camperduin, Groet.

En voor inwoners van: Amsterdam, Amsterdam Zuid, Amstelveen, Diemen, Uithoorn, Nieuw Vennep, Aalsmeer, Badhoevedorp, Hoofddorp, Bussum, Naarden, Weesp, Haarlem, Landsmeer, Zaandam, Purmerend, Heemstede, Almere, Hilversum e.v.