Allergie en homeopathie

Allergie en homeopathie - Homeopaat Alkmaar

Allergie en homeopathie - Homeopaat Alkmaar

Wat is allergie?

Allergie is een veel voorkomend verschijnsel dat bij kinderen maar ook bij volwassenen kan voorkomen. Wanneer bij kinderen op jonge leeftijd eczeem in combinatie met luchtweginfecties en/of astmatische bronchitis voorkomt is er mogelijk sprake van een atopische constitutie, een aanleg tot het ontwikkelen van allergische klachten. Op latere leeftijd ontstaat dan vaak hooikoorts of astma. Ook andere allergieën zijn mogelijk zoals bijvoorbeeld een voedselallergie of een contactallergie.

De rol van allergenen

Allergische klachten ontstaan door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof (allergeen). Bekende voorbeelden van allergenen zijn boom- of graspollen, maar er zijn meer stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen, zoals huisstofmijt of huidschilfers van bepaalde dieren. In reactie op het in aanraking komen met het allergeen komt het immuunsysteem in actie en ontstaan er klachten als frequent niezen, een loopneus, tranende ogen, benauwdheid, zwelling van slijmvliezen, jeuk of huiduitslag.

Diagnose bij allergie

Een veel toegepaste manier van diagnosticeren is de huidpriktest of krasjestest die door een huisarts of in het ziekenhuis kan worden uitgevoerd. Hierbij worden diverse allergeenhoudende vloeistoffen op de huid aangebracht waarna er krasjes in de huid worden gemaakt om aan te tonen op welke stof een allergische reactie volgt. De diagnose kan ook aan de hand van bloedanalyse worden gesteld.

Behandeling bij allergie

Reguliere behandeling van allergieën bestaat veelal uit symptoombestrijding in de vorm van antihistaminica (remt de werking van histamine) of lokale ontstekingsremmers als corticosteroïden, dit is een chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Nadeel van deze benadering is dat de klachten in de meeste gevallen na het stoppen met de medicatie (of soms al eerder) onverminderd terugkeren.

De natuurlijke benadering

Wie bij een allergie kiest voor een natuurlijke behandelvorm zoals homeopathie hoeft geen chemische medicatie te slikken of te smeren met de daarbij behorende risico’s op nadelige bijwerkingen. Zo is een veel voorkomende bijwerking van smeren met hormoonzalf het dunner en zwakker worden (atrofie) van de huid, ook is er dan sprake van een grotere kans op het oplopen van een huidinfectie. Wanneer eczeem wordt onderdrukt met hormoonzalf reageert het lichaam in veel gevallen met het ontwikkelen van astma.

Homeopathie bij allergie

Allergieën kunnen homeopathisch behandeld worden met behulp van een homeopathisch geneesmiddel dat past bij de totale gesteldheid van de mens, we noemen dit ook wel een constitutionele behandeling. Een andere mogelijkheid is het voorschrijven van een homeopathisch middel dat is gemaakt van de gepotentiëerde vorm van het allergeen, gesteld dat dit bekend is. Dit wil zeggen dat de stof die de allergische reactie oproept volgens een vaststaand procedé wordt verdund en geschud en vervolgens als homeopathisch middel bereid in de vorm van granules (korreltjes). De huisstofmijt of een specifiek soort boompollen zoals berk, populier of esdoorn wordt als homeopathisch middel bereid en in een bepaalde potentiëring voorgeschreven. Het middel kan ook voorgeschreven worden in een reeks met oplopende potentiëring (30K, 200K, MK, 10MK). Wanneer dit nodig is dan kan deze reeks na een paar weken nog eens herhaald kan worden.

Meer info? Klik op praktijkinformatie en maak een afspraak!

Lees ook artikelen over:

angst in het donker

bedplassen

burn-out

constitutioneel eczeem

depressie

faalangst

griep

hooggevoeligheid

hooikoorts

hoofdpijn

huilbaby’s

menstruatieklachten

migraine

de overgang

prikkelbare darm syndroom

psoriasis

rouwverwerking

slapeloosheid

vaccinatie/homeopathische profylaxe

verkoudheid

Homeopaat Alkmaar biedt homeopathische zorg voor Alkmaar en omstreken: Alkmaar Noord, Koedijk, Sint Pancras, Broek op Langedijk, Noord Scharwoude, Zuid Scharwoude, Bovenkarspel, Heerhugowaard, Waarland, Schagen, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Westfriesland, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Hoogwoud, Ursem, Schermerhorn, Zeevang, Purmerend, Landsmeer, Beemster, Zuidoost Beemster, Heiloo, Limmen, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Egmond, Egmond Binnen, Egmond aan Zee, Egmond aan de Hoef, Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl, Hargen, Callantsoog, Camperduin, Groet.

En voor inwoners van: Amsterdam, Amsterdam Zuid, Amstelveen, Diemen, Uithoorn, Nieuw Vennep, Aalsmeer, Badhoevedorp, Hoofddorp, Bussum, Naarden, Weesp, Haarlem, Landsmeer, Zaandam, Purmerend, Heemstede, Almere, Hilversum e.v.

Peter GoosensenAllergie, allergie homeopathie, homeopathie allergie, allergie homeopathisch, homeopathisch allergie, homeopaat allergie, allergie homeopaat, allergie homeopaat alkmaar, allergie, allergie homeopaat heiloo, allergie homeopaat limmen, allergie homeopaat castricum, allergie homeopaat uitgeest, allergie homeopaat dorregeest, allergie homeopaat heemskerk, allergie homeopaat egmond, allergie homeopaat egmond binnen, allergie homeopaat egm, allergie homeopaat egmond aan zee, allergie homeopaat egmond aan de hoef, allergie homeopaat bergen, allergie homeopaat bergen aan zee, allergie homeopaat schoorl, allergie homeopaat hargen, allergie homeopaat groet, allergie homeopaat callantsoog, allergie homeopaat warmenhuizen, allergie homeopaat tuitjenhorn, alergie homeopaat schagen, allergie homeopaat schagerbrug, allergie homeopaat burgerbrug, allergie homeopaat anna paulowna, allergie homeopaat den oever, allergie homeopaat den helder, allergie homeopaat enkhuizen, allergie homeopaat medemblik, allergie homeopaat waarland, allergie homeopaat zijdewind, allergie homeopaat hoorn, allergie homeopaat west friesland, allergie homeopaat obdam, allergie homeopaat opmeer, allergie homeopaat spanbroek, allergie homeopaat hoogwoud, allergie homeopaat ursem, allergie homeopaat schermerhorn, allergie homeopaat alkmaar noord, allergie homeopaat koedijk, allergie homeopaat sint pancras, allergie homeopaat brek op langedijk, allergie homeopaat noord scharwoude, allergie homeopaat zuid scharwoude, allergie homeopaat bovenkarspel, allergie homeopaat purmerend, allergie homeopaat zeevang, allergie homeopaat beemster, allergie homeopaat zuidoost beemster, allergie homeopaat wormer, allergie homeopaat wormerveer, allergie homeopaat zaandam, allergie homeopaat zaandijk, allergie homeopaat koog aan de zaan, allergie homeopaat koog zaandij, allergie homeopaat heemstede, allergie homeopaat ijmuiden, allergie homeopaat diemen, allergie homeopaat amsterdam, allergie homeopaat amsterdam zuid, allergie homeopaat amstelveen, homeopathie allergie hoofddorp, allergie homeopaat bussum, allergie homeopaat naarden, allergie homeopaat almere, allergie homeopaat aalsmeer, allergie homeopaat badhoevedorp, allergie homeopaat haarlem, allergie homeopaat weesp, allergie homeopaat landsmeer, Heemstede, Heemstede allergie, allergie Heemstede, allergisch Heemstede, Heemstede allergisch, hooikoorts, hooikoorts heemstede, heemstede hooikoorts homeopathie, homeopathisch heemstede, homeopathisch allergie heemstede, has, hsp heemstede, heemstede hooggevoelig, hoogsensitief heemstede, hsp begeleiding heemstede, heemstede hsp coach, hsp coaching heemstede, alkmaar, alkmaar noord, heiloo, limmen, castricum, heemskerk, uitgeest, egmond, bergen, schoorl, hargen, camperduin, callantsoog, koedijk, langedijk, noord scharwoude, zuid scharwoude, oudkarspel, waarland, heerhugowaard, schagen, warmenhuizen, tuitjenhorn, anna paulowna, niedorp, waarland allergie, den helder, den oever, medemblik, enkhuizen, hoorn, west friesland, wijdenes, hoogkarspel, obdam, opmeer, spanbroek, hoogwoud, zwaag, ursem, schermerhorn, purmerend, beemster, zeevang, oosthuizen, warder, zuiderwoude, den ilp, waterland, zaanstad, zaandam, oostzaan, zaandijk, westzaan, assendelft, krommenie, wormer, wormerveer, koog aan de zaan, zaandijk homeopathie, homeopaat zaandijk, haarlem, ijmuiden, landsmeer, amsterdam, amstelveen, houten, utrecht, huizen, nieuw-vennep, almere, aalsmeer, hoofddorp, badhoevedorp, laren, blaricum, het gooi, bussum, naarden, weesp, hilversum, amsterdam zuid, homeopaat amsterdam, homeopaat hoofddorp, homeopaat haarlem, homeopaat velsen, homeopaat ijmuiden, homeopaat alkmaar, homeopaat langedijk, homeopaat koedijk, homeopaat heerhugowaard, homeopaat hoorn, homeopaat schagen, homeopaat hooikoorts, hooikoorts homeopathie, hooikoorts alkmaar, hooikoorts koedijk, hooikoorts alkmaar-noord, hooikoorts heerhugowaard, hooikoorts noord scharwoude, hooikoorts zuid scharwoude, hooikoorts oudkarspel, hooikoorts schagen, hooikoorts anna paulowna, hooikoorts egmond, hooikoorts heiloo, hooikoorts limmen, hooikoorts castricum, hooikoorts uitgeest, hooikoorts heemskerk, hooikoorts haarlem, hooikoorts sint pancras, hooikoorts ijmuiden, hooikoorts velsen, hooikoorts amsterdam, hooikoorts amstelveen, hooikoorts hoofddorp, hooikoorts badhoevedorp, hooikoorts hilversum, hooikoorts bussum, hooikoorts laren, hooikoorts blaricum, hooikoorts het gooi, hooikoorts naarden, hooikoorts nieuw-vennep, hooikoorts diemen, hooikoorts heemstede homeopaat, hooikorts aalsmeer, hooikoorts leiden, hooikoorts rotterdam, hooikoorts amersfoort, hooikoorts woerden, hooikoorts baarn, homeopaat woerden, homeopaat baarn, homeopaat amsterdam hooikoorts