Restklachten bij de ziekte van Lyme

Post Lyme Syndroom - Homeopathie en Orthomoleculaire begeleiding

Post Lyme Syndroom - Homeopathie en Orthomoleculaire begeleiding

De laatste jaren wordt er een stijging van het aantal patiënten met de ziekte van Lyme waargenomen. Deze ziekte, ook wel Borreliose genoemd, is een infectieuze aandoening die kan optreden na een beet van een teek die besmet is met de Borrelia burgdorferi. Naar schatting is ongeveer 10% van alle teken besmet met deze bacterie. Ook als de teek binnen 24 uur verwijderd is kan er toch sprake zijn van besmetting. Een beet van een besmette teek hoeft echter niet altijd te leiden tot de ziekte van Lyme. De ziekte kwam voor het eerst voor in de VS in het stadje Old Lyme. De borrelia is een spirocheet, een dunne spiraalachtige bacterie met de vorm van een kurkentrekker.

Stadia van de Ziekte van Lyme

Wanneer er ziekteverschijnselen zijn dan worden deze in drie stadia verdeeld:

 1. Drie dagen tot drie maanden na de beet: het ontstaan van een rode ringvormige vlek op de plaats van de beet en/of het ontstaan van grieperige symptomen zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoge koorts.

 2. Enkele weken of maanden na de beet: pijn in armen of benen, scheefstand gezicht veroorzaakt door spierverlamming, dubbelzien, hartritmestoornissen.

 3. Maanden en soms zelfs jaren na de beet: pijn en zwelling van één of meerdere gewrichten (voorkeursgewricht is de knie), chronische neurologische stoornissen (neuroborreliose) of chronische huidaandoeningen op armen en/of benen. 

Lyme herkennen

Een rode ring wordt erythema migrans (EM) genoemd en is vaak het eerste symptoom bij de ziekte van Lyme, ofschoon bij ongeveer de helft van de mensen met Lyme geen rode ring wordt waargenomen. 

Bij Lyme kunnen ook de gewrichten worden aangedaan, de zogenaamde borrelia artritis. Vaak gaat Lyme eerst naar de knie, aan één kant, ook wel monoartritis genoemd. Kenmerkend voor Lyme zijn verspringende klachten. Bij zich verplaatsende klachten in meerdere organen waarbij ook de gewrichten meedoen kan gedacht worden aan de ziekte van Lyme.

Richtlijnen regulier: CBO, ILADS

Ofschoon de richtlijnen van het Centraal Begeleidings Orgaan (CBO) en de International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS) verschillen is het uitgangspunt bij reguliere behandeling het voorschrijven van antibiotica, wat overigens aan te raden is en wat veel schade kan voorkomen.   

Lyme vaststellen

De ziekte van Lyme wordt in eerste instantie herkend op basis van het symptoombeeld. Bloedonderzoek kan informatie geven over het al dan niet aanwezig zijn van antistoffen tegen de Borrelia burgdorferi in het bloed. Er zijn echter meerdere (tientallen) soorten borrelia zoals bijvoorbeeld Borrelia afzelii en Borrelia garinii. Bovendien kan er sprake zijn van één of meerdere co-infecties die samen met de primaire infectie kunnen optreden en waarvan de oorsprong vaak moeilijk is vast te stellen. Verder kunnen bloedwaarden fluctueren en is de Borrelia bacterie in staat om in het lichaam van gedaante te veranderen, wat diagnose en behandeling complex maakt.

Post Lyme Syndroom

Een chronische vorm van de ziekte van Lyme die ontstaat na het onvoldoende aanslaan van een antibioticakuur wordt ook wel Post Lyme Syndroom genoemd. Doordat de borrelia bacterie zich makkelijk aanpast en de antibiotica weet te omzeilen ontstaat een chronisch klachtenbeeld dat de patiënt ernstig belemmert in het functioneren en de kwaliteit van leven ernstig aantast. 

Homeopathische en orthomoleculaire ondersteuning bij de ziekte van Lyme

Het mag duidelijk zijn dat de ziekte van Lyme een aanslag kan zijn op de gezondheid. Ondanks een regulier beleid van antibiotica blijven niet zelden toch klachten op de langere termijn bestaan. Aanvullende ondersteuning bij de ziekte van Lyme in de vorm van homeopathie, orthomoleculaire voedingssupplementen en adviezen t.a.v. voeding en leefstijl is dan een mogelijkheid. Naast reguliere behandeling kunnen homeopathie en orthomoleculaire ondersteuning helpen je systeem optimaal te laten functioneren. Bij homeopathie gaat het om energetische ondersteuning met behulp van homeopathische middelen, doel is de lichaamseigen vitaliteit hiermee te stimuleren. Bij orthomoleculaire ondersteuning gaat het om het aanvullen van eventuele tekorten, dit om het lichaam met natuurlijke voedingssupplementen beter in conditie te krijgen.

Maatwerk met behulp van van homeopathie en voedingssupplementen

Een homeopathisch voorschrift wordt altijd gebaseerd op de individuele symptomen van de cliënt. Een klassiek homeopaat maakt hierbij een keuze uit meer dan 5000 middelen in diverse potentiëringen. Ook bij een advies voor orthomoleculaire supplementen wordt gekeken naar de individuele situatie. Een voorbeeld van orthomoleculaire ondersteuning is een goede probiotica om de darmflora te optimaliseren na een antibiotica kuur. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, afhankelijk van de situatie zoals die zich aandient. Zowel homeopathie als orthomoleculaire suppletie gaat uit van maatwerk. Beide benaderingen kunnen elkaar bovendien prima aanvullen.

Mogelijkheden t.a.v. ondersteuning

Herken je jezelf in het bovenstaande? Maak dan een afspraak bij Peter Goosensen, klassiek homeopaat voor inwoners van Alkmaar, Amsterdam en omstreken. Tijdens een eerste sessie wordt besproken wat er in jouw geval mogelijk is en wat de insteek van een begeleidingstraject zou kunnen zijn.

Klassiek homeopaat Peter Goosensen houdt spreekuur in Alkmaar en in Amsterdam-Noord. 

Praktijkgegevens

 • Peter Goosensen, klassiek homeopaat

 • Registratie NVKH, RBCZ

 • Erkend door zorgverzekeraars

Praktijk Amsterdam

 • Parlevinker 7, 1034 PX in Amsterdam-Noord

 • Prima bereikbaar vanaf de A10, gratis parkeren nabij de praktijk

 • Tel. 06-21606430

 • Mail: homeopaat.eszenzz@gmail.com

Praktijk Alkmaar

 • Deltastraat 69

 • 1823 DR in Alkmaar

 • Tel. 06-21606430

 • Mail: homeopaatalkmaar@gmail.com

Meer informatie op www.homeopaatalkmaar.com