Hooggevoelig.... en nu?

Homeopathie bij Hooggevoeligheid - Homeopaat Alkmaar - Homeopaat Amsterdam

Homeopathie bij Hooggevoeligheid - Homeopaat Alkmaar - Homeopaat Amsterdam

Hooggevoeligheid is een begrip dat eind jaren 90 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd door psychotherapeut en universitair docent psychologie Elaine N. Aron. Zij benoemde het als Highly Sensitive Persons (HSP). Met hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit wordt bedoeld het meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving. Kort samengevat komt het erop neer dat de beleving bij een HSP intenser is. Specifiek aan het concept van Aron is de samenhang die zij benoemt tussen zintuiglijke en emotionele gevoeligheid. Ofschoon hooggevoeligheid niet als diagnose is opgenomen in de DSM-5 waar de GGZ mee werkt is er ook in Nederland een grote groep mensen die zich herkent in het beeld.

In de afgelopen decennia is de maatschappij in een aantal opzichten veranderd. Logisch gevolg is dat er hierdoor andere eisen worden gesteld aan mensen. Sinds de opkomst van internet en smartphone worden mensen voortdurend aan prikkels blootgesteld, niet iedereen kan hier even goed mee omgaan. Veel HSP's dreigen vast te lopen in hun functioneren omdat deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en daarbij zichzelf niet verliezen in de waan van de dag voor hen een enorme uitdaging vormt.

Om hier een weg in te vinden is het belangrijk tijd en aandacht vrij te maken voor persoonlijk onderhoud. Introspectie en hieruit voortvloeiend zelfkennis zijn daarbij de sleutelwoorden. Onvermijdelijk komen levensvragen aan de orde als: wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar sta ik in mijn leven, waar ben ik meer/minder tevreden over en hoe zou ik beter in mijn kracht kunnen komen? In veel gevallen komt deze noodzakelijke introspectie pas in beeld nadat al één en ander is ontspoord. Dat is jammer, omdat met behulp van zelfinzicht en door het signaleren van nog minder sterk ontwikkelde vaardigheden veel is te voorkomen.

Begeleiding in de vorm van therapie kan nuttig zijn, vooral wanneer de therapie een proces op gang brengt waarbij verkregen inzichten als blijvend onderdeel van het dagelijks leven kunnen worden geïntegreerd. De manier waarop dit tot stand komt verschilt van mens tot mens. Dit vraagt enige lenigheid in de aanpak van de behandelaar. Door vanuit een solide vertrouwensbasis per cliënt en per situatie te verkennen waar knelpunten zich bevinden wordt de weg naar persoonlijke groei en toename van sensitieve weerbaarheid vrijgemaakt. Eenmaal beter in balans gekomen kunnen vervolgens ook de waardevolle aspecten van het hooggevoelig zijn tot bloei komen.

Eén van de behandeltrajecten die ik als klassiek homeopaat in mijn praktijk aanbied is het traject Homeopathie bij Hooggevoeligheid. Homeopathie als natuurlijke holistische geneeswijze vormt de basis van deze behandeling. Naar aanleiding van de individuele symptomen worden de aangewezen homeopathische geneesmiddelen geselecteerd met als doel de natuurlijke vitaliteit van deze mens te stimuleren. Secundair hierin verweven zit een stukje persoonlijke begeleiding: aan de hand van een aantal thema’s die een relatie hebben met hooggevoeligheid wordt een levenshouding bevorderd die als uitgangspunt heeft stabieler in het leven te staan, op een manier die recht doet aan de mens die je bent. 

Voorafgaand aan een behandeling vindt een informatief en vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats waarin de wensen en mogelijkheden t.a.v. de behandeling op elkaar worden afgestemd. Tevens is het kennismakingsgesprek bedoeld om te ervaren of het voor zowel cliënt als behandelaar goed voelt om een behandeltraject aan te gaan. Hierna volgt een intake met onder meer een HSP test waarin je individuele situatie in kaart wordt gebracht. Naar aanleiding van de informatie die hieruit naar voren komt maak ik een inschatting wat er qua behandeling wenselijk is. Hieruit volgt een offerte op maat waarin wordt vastgelegd hoeveel consulten er zullen plaatsvinden en wat de totale kosten voor het behandeltraject zullen zijn.

Een behandeltraject Homeopathie bij Hooggevoeligheid is mogelijk op persoonlijke titel. Afhankelijk van je zorgverzekering worden in dat geval (een deel van) de consult kosten vergoed vanuit het aanvullende pakket van je verzekering. Raadpleeg hiervoor je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar. 

Ook vergoeding van (een deel van) de kosten door je werkgever is soms een mogelijkheid. Veel werkgevers hebben een budget beschikbaar voor opleiding en ontwikkeling van personeel. Om hier aanspraak op te kunnen maken kun je in overleg treden met je werkgever om te bespreken wat er in jouw situatie mogelijk is.

Daarnaast zijn er t.a.v. van burn-out preventie en ter voorkoming van langdurig ziekteverzuim in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter mogelijkheden om via de bedrijfsarts of Arbodienst je werkgever bereid te vinden de kosten voor een behandeltraject te vergoeden.

Is je interesse gewekt en wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en informatief kennismakingsgesprek!

Peter Goosensen, klassiek homeopaat

 • Registratie NVKH, RBCZ, SCAG, erkend door zorgverzekeraars
 • Ma t/m vrij 9.00 – 17.00 uur, avondconsulten mogelijk in overleg
 • Prima bereikbaarheid, geen wachtlijst

Praktijk Alkmaar

 • Deltastraat 69, 1823 DR Alkmaar
 • Tel. 06-21606430
 • Mail: homeopaatalkmaar@gmail.com
 • www.homeopaatalkmaar.com 

EszenzZ Gezondheidscentrum Amsterdam

 • Parlevinker 7, 1034 PX Amsterdam Noord (nabij ring A10, gratis parkeren)
 • Tel. 06-21606430
 • Mail: homeopaat.eszenzz@gmail.com
 • www.eszenzz-centre.nl
Peter GoosensenHSP, hooggevoelig, hoog, gevoelig, hoog gevoelig, heegsensitief, hoog sensitief, homeopaat, homeopathie, klassiek homeopaat, klassieke homeopathie, natuurlijke geneeswijze, coach, coaching, begeleiding, therapie, alternatieve geneeswijze, natuurlijke geneeswijze hsp, alkmaar, amsterdam, amstelveen, diemen, hoofddorp, badhoevedorp, bussum, naarden, aalsmeer, nieuw-vennep, het gooi, blaricum, laren, weesp, almere, hilversum, haarlem, houten, utrecht, amersfoort, vathorst, leiden, den haag, rotterdam, arnhem, velsen, ijmuiden, beverwijk, heemstede, heemskerk, uitgeest, castricum, limmen, heiloo, egmond, egmond aan zee, egmond aan de hoef, egmond binnen, bergen, bergen aan zee, schoorl, hargen, camperduin, callantsoog, alkmaar noord, koedijk, sint pancras, heerhugowaard, langedijk, broek op langedijk, noord scharwoude, zuid scharwoude, warmenhuizen, tuitjenhorn, schagen, waarland, schagerbrug, burgerbrug, den oever, den helder, anna paulowna, breezand, zijpe, wieringerwaard, ewijcksluis, niedorp, medemblik, enkhuizen, hoorn, wijdenes, venhuizen, wijdenes homeopaat, purmerend, landsmeer, zaanstad, zaandam, zaandijk, koog aan de zaan, wormer, wormerveer, assendelft, krommenie, beemster, zeevang, warder, oosthuizen, middelie, beets, groet, ursem, schermer, schermerhorn, zuidoost beemster, noordoost beemster, den ilp.de rijp, den ilp, de rijp, peter goosensen, alternatief genezer, sint maarten, Sint Maarten, de rijp hooggevoelig, julianadorp, zandvoort, wieringerwaard homeopaat, lambertschaag, westbroek, haarlem hooggevoelig, haarlem hsp, haarlem homeopaat, hensbroek, benningbroek, abbekerk, nibbixwoud, sint maarten homeopaat, spierdijk, berkhout, oosthuizen hsp, oosthuizen homeopaat, Wijk aan Zee, broek in waterland, den ilpzuiderwoude, winkel, zwaag, homeopaat winkel, homeopaat zwaag, zwaag homeopathisch, winkel homeopathisch, aerdenhout, zandvoortvogelenzang