6 vragen over griep

26020c27-d863-492f-910d-971862dccace.jpg

1. Wat is griep?

Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke ziekte. Wanneer je griep hebt dan ben je besmet met een griepvirus. Een influenzavirus wordt in kleine druppeltjes overgedragen van mens op mens via hoesten, niezen, de handen of voorwerpen die door meerdere mensen worden aangeraakt. De tijd tussen besmetting en daadwerkelijk ziek worden is één tot drie dagen. Verschijnselen die kunnen optreden bij griep zijn vermoeidheid, koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, droge hoest en spierpijn over het hele lichaam. Griep duurt gewoonlijk een dag of vijf maar daarna kan het nog weken duren voordat je volledig bent hersteld.

2. Wat te doen bij griep?

Bij gezonde personen gaat een griep in principe vanzelf over. Het is belangrijk om rust te nemen en voldoende te drinken om uitdrogen te voorkomen. Er kunnen complicaties optreden zoals bijvoorbeeld het langer aanhouden van koorts, benauwdheid, kortademigheid of pijn op de borst. Mensen met hartproblemen, een longziekte zoals astma of COPD, suikerziekte, oudere mensen of mensen met een verzwakte weerstand hebben een grotere kans op een complicatie bij het doormaken van griep. Ook bij kinderen tot 3 maanden of bij jonge kinderen waarbij de verschijnselen van griep een paar dagen aanhouden is alertheid geboden. Bij twijfel is het aan te raden de huisarts te raadplegen.

3. Wat kun je nog meer doen?

Heb je de griep toch te pakken, probeer dan goed uit te zieken. Ga in bed liggen en laat de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Door lindebloesemthee te drinken kun je beter transpireren, dit helpt voor het afkoelen maar ook voor het uitscheiden van afvalstoffen. Eet licht verteerbaar voedsel zoals beschuit of crackers. Let op dat je voldoende water, thee of bouillon blijft drinken.

4. Wat is het belang van hygiëne bij griep?

Wanneer je griep hebt is het belangrijk te zorgen voor goede hygiëne om te voorkomen dat andere mensen in de omgeving besmet worden. Denk aan het gebruik van papieren zakdoekjes, handen wassen maar ook het reinigen van deurknoppen, trapleuning, lichtknopjes, speelgoed en knuffels. Het huis ventileren helpt voorkomen dat virusdeeltjes in een bepaalde ruimte blijven circuleren.

5. Wat kun je doen om te voorkomen dat je griep krijgt?

Het beste wat je kunt doen is zorgen voor een goede weerstand waardoor je lichaam beter bestand is tegen besmetting met het virus. Eet gevarieerde voeding met voldoende groente en fruit, zorg voor voldoende slaap, rust en ontspanning. Wanneer er een griepgolf heerst kun je de volgende extra maatregelen nemen om de kans dat je besmet wordt met het griepvirus te verkleinen: probeer grote groepen mensen te vermijden, let vooral op als iemand hoest of je een hand geeft omdat het virus op die manier overgebracht kan worden. Raak zo min mogelijk je neus en mond aan en was regelmatig je handen.

6. Wat kun je nog meer doen om een griepvirus minder kans te geven?

Zoek je naar een natuurlijke manier om je weerstand te ondersteunen dan kan homeopathie een overweging zijn. Veel mensen kiezen voor een aantal onderhoudsconsulten per jaar bij een klassiek homeopaat. Bedenk dat echte homeopathie maatwerk is: uit meer dan 5000 homeopathische middelen wordt het middel voorgeschreven dat past bij jouw individuele symptomen op dat moment. Doel is het stimuleren en verstevigen van de lichaamseigen vitaliteit. 

Ook voor wie de griep heeft gehad en maar niet echt opknapt kan homeopathie een duwtje in de goede richting geven. Een homeopaat neemt je gezondheidstoestand met je door en kiest het middel dat past bij jouw individuele situatie. Adviezen t.a.v. voeding, leefstijl en orthomoleculaire voedingssupplementen kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling.

Homeopathie en regulier

Als homeopaat ben ik erg voor samenwerking met reguliere behandelaars. Door het beste van beide werelden te combineren staat jouw gezondheid centraal. Tijdens de homeopathische behandeling blijf je gewoon in contact met je huisarts; stoppen of afbouwen van reguliere medicatie gebeurt uitsluitend in overleg met je art of medisch specialist.

Lees ook artikelen over:

allergie

angst in het donker

bedplassen

burn-out

constitutioneel eczeem

faalangst

griep

hooggevoeligheid

hooikoorts

hoofdpijn

huilbaby’s

menstruatieklachten

migraine

de overgang

prikkelbare darm syndroom

psoriasis

rouwverwerking

slapeloosheid

verkoudheid

Klassiek homeopaat Peter Goosensen houdt spreekuur in Alkmaar en in Amsterdam. Zijn praktijk biedt uitstekende homeopathische zorg voor inwoners uit: Alkmaar, Sint Pancras, Langedijk, Heerhugowaard, Koedijk, Noord- en Zuid Scharwoude, Oudkarspel, Waarland, Heiloo, Limmen. Castricum, Uitgeest, Heemskerk, IJmuiden, Velsen, Egmond, Bergen, Schoorl, Hargen, Camperduin,Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Schagen, Den Helder, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, West-Friesland, Obdam, Opmeer, Zeevang, Zaanstad, Assendelft, Krommenie, Haarlem, Amsterdam, Hoofddorp, Badhoevedorp, Amstelveen, Uithoorn, Het Gooi, Blaricum, Hilversum, Bussum, Naarden, Nieuw-Vennep, Aalsmeer e.v.